Ungaria se află într-un război de independență cu UE, miza fiind politica economică a țării, a declarat premierul Ungar, Viktor Orban, avertizând că standardizarea măsurilor impusă de către Bruxelles reduce șansele ieșirii din criză, scrie cotidianul Portfolio.hu.
Ungaria este implicată într-o dispută cu UE privind politica economică ce poate conduce la reducerea îndatorării, a spus Orban, vineri, în interviul săptămânal acordat postului public de radio.
„La Bruxelles obișnuiau să spună că există o politică economică ce poate aduce succes tuturor țărilor. Dezbaterea acum este despre cât de independentă ar putea fi politica economică a Ungariei. De fapt, este un război de independență. Cu cât vor vrea mai mult să standardizeze politica economică a țărilor, cu atât vom avea o șansă mai mică de a ieși din criză”, a afirmat Orban.
Premierul a declarat că Bruxelles-ul a luat partea corporațiilor și băncilor în privința taxelor introduse de executivul de la Budapesta.
„Trebuie să taxăm marile corporații și băncile. Dar Bruxelles-ul este de partea lor. Comisia spune că politica economică construită pe austeritate este bună, dar noi considerăm că nu funcționează pentru Ungaria”, a declarat el.
Când i s-a adus în atenție că tot populația va suporta în cele din urmă taxele, Orban a răspuns că „aceasta este consecința împărțirii echitabile a poverii crizei”. Guvernul va face totul ca băncile să nu transfere impactul taxelor speciale către populație, iar dacă instituțiile de credit vor reuși acest lucru, vor fi luate noi măsuri, a spus el.
În privința încheierii unui acord cu FMI, premierul a reiterat că Ungaria este aproape de o înțelegere cu experții Fondului.